Philodendrons

Investeer in je planten door ze de omgeving, het water, het licht en de voedingsstoffen te geven die ze nodig hebben om te gedijen en je zult er de vruchten van plukken: minder stress, een beter humeur en een ontspannende woonomgeving. Leer hoe u philodendrons moet verzorgen! Philodendrons zijn gevarieerde, weelderige planten met geaderde, speervormige bladeren, waaronder de populaire philodendron scandens, philodendron squamiferum en silver sword philodendron soorten.

Philodendron Squamiferum, Philodendron Scandens en de Silver Sword Philodendron behoren tot de meest populaire soorten en zijn een goed uitgangspunt voor toekomstige en hoopvolle filodendronhouders! Kennis van de verzorging van philodendrons is belangrijk als je deze prachtige planten wilt houden!

Levenscyclus van de philodendron

De levenscyclus van de philodendron omvat een epifytisch stadium, waarin ze op de stammen van bomen groeien (vandaar ’tree-lover’, zie hieronder) en zich voeden met hun waardplant en uit de lucht. Vanwege dit lucht voedingsgedrag moeten water en vloeistoffen zowel via verneveling als via het substraat worden toegediend.

Philodendron betekent ‘boomliefhebber’ (Oudgrieks: philo = liefde, dendron = boom). Veel voorkomende soorten philodendron zijn onder andere de Green Sweetheart Plant. Kennis over de verzorging van philodendrons betekent kennis over hun natuurlijke omgeving, voorkeuren en biologie.

Zoals het geval is met veel planten die al sinds de oudheid bekend zijn, zijn ook de philodendrons blijven bestaan door de veranderende versies van de taxonomische systemen om planten te identificeren. 

Silver Sword Philodendron, Philodendron Scandens, Velvet-Leaf Philodendron, Philodendron Green Wonder en Philodendron Squamiferum zijn enkele voorbeelden van de meest geliefde philodendrons op de markt. Deze gids over de verzorging van philodendrons geldt niet alleen voor de algemeen voorkomende en bekende philodendrons, maar kan gebruikt worden als algemene gids voor het hele geslacht.

Hoe geef je philodendrons water?

Ontdek hoe u philodendrons moet verzorgen door hun behoeften te begrijpen. Als epifyten halen Philodendrons water en voedingsstoffen uit de lucht en hebben ze er baat bij dat een belangrijk deel van hun voedingsstoffen en vocht als nevel wordt toegediend. Dit kan gemakkelijk met een spuitfles. Wekelijks is voldoende.

Vochtige grond is gunstig voor philodendrons. Te natte grond kan echter wortelrot veroorzaken bij philodendrons. Test met een vinger of de bovenste centimeter droog is en geef water als dat zo is. Geef water door de badkamer plant uit de pot te tillen en water te geven tot het uit de drainagegaten stroomt, en stop dan. Als het water is weggelopen en niet meer uit de drainagegaten stroomt, is het veilig om de philodendron terug in de pot te zetten.

Als u meerdere planten water geeft, doe dit dan in een badkuip om verspilling te minimaliseren. U kunt het beste vers regenwater gebruiken of kraanwater dat een nacht in een open bak heeft gestaan om uw philodendrons water te geven. Als u eenmaal weet hoe u philodendrons moet verzorgen, worden deze overwegingen een tweede natuur!

Hoeveel licht hebben Philodendrons nodig?

Philodendrons doen het niet goed in direct zonlicht. Het zijn bomenliefhebbers, dus hun natuurlijke habitat ligt in de schaduw van de boomkruinen. Gedeeltelijke schaduw heeft hun voorkeur en u kunt dit verlichtingsniveau bereiken door uw Philodendrons in een schaduwrijk deel van een zonnige kamer te zetten, of in het zonnige deel van een schaduwrijke kamer – ergens waar ze een volledig zicht op de hemel hebben zonder dat ze de hele dag in de volle zon staan.

Nog een handig gebruik voor onder andere philodendrons: 6 Ongebruikelijke planten om uw zoom achtergrond te verlevendigen. Leer hoe je philodendrons verzorgt voor al deze voordelen, en meer!