Steenkorven Plaatsen? Alles wat je er over moet weten

Steenkorven, ook wel bekend als gabionmuren, zijn een populaire keuze geworden voor zowel landschapsarchitectuur als functionele tuinprojecten. Deze duurzame en veelzijdige structuren zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ze kunnen ook verschillende doeleinden dienen, zoals afscheidingen, bloemperken, en zelfs zitplaatsen in de buitenlucht. In deze uitgebreide gids bespreken we alles wat je moet weten over het plaatsen van steenkorven, van het voorbereiden van de site tot het kiezen van de juiste materialen en het onderhouden van je steenkorven.

Inleiding tot Steenkorven plaatsen

Schanskorven zijn modulaire constructies gemaakt van metalen gaas en gevuld met stenen. Ze worden vaak gebruikt om muren, omheiningen en andere structuren te bouwen. De populariteit van steenkorven is de afgelopen jaren sterk gestegen vanwege hun veelzijdigheid en esthetische aantrekkingskracht. Hier zijn enkele redenen waarom steenkorven een uitstekende keuze zijn voor landschapsontwerp:

 1. Duurzaamheid: Schanskorven zijn extreem duurzaam en kunnen tientallen jaren meegaan zonder noemenswaardig onderhoud.
 2. Esthetische aantrekkingskracht: Ze bieden een unieke en moderne uitstraling die goed past bij zowel traditionele als eigentijdse ontwerpen.
 3. Milieuvriendelijk: Schanskorven zijn gemaakt van natuurlijke materialen en kunnen worden gevuld met lokale stenen, wat bijdraagt aan milieuvriendelijk ontwerpen.
 4. Veelzijdigheid: Je kunt steenkorven gebruiken voor diverse doeleinden, zoals het creëren van terraswanden, bloemperken, zitplaatsen, en meer.

Stap voor stap Steenkorven Plaatsen

Het plaatsen van steenkorven kan een uitdagend project zijn, maar met de juiste voorbereiding en begeleiding kun je het met succes voltooien. Hier zijn de stappen die je moet volgen om steenkorven op de juiste manier te plaatsen:

Stap 1: Sitevoorbereiding

De eerste en belangrijkste stap is het voorbereiden van de site waar je de steenkorven wilt plaatsen. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 • Locatiekeuze: Bepaal waar je de Schanskorven steenkorven wilt plaatsen. Zorg ervoor dat de locatie goed bereikbaar is en voldoende draagkracht heeft.
 • Grondvoorbereiding: Maak de grond vlak en verwijder eventuele vegetatie, stenen of obstakels die de installatie kunnen belemmeren.
 • Fundering: Overweeg of je een fundering nodig hebt, afhankelijk van de hoogte en het gewicht van de steenkorven. Een betonnen fundering kan nodig zijn voor stabiliteit.

Stap 2: Materialen en gereedschappen

Voordat je begint, moet je de benodigde materialen en gereedschappen verzamelen. Hier is een lijst met essentiële items:

 • Schanskorven en gaaspanelen
 • Stenen voor het vullen van de korven
 • Krammen of binddraad
 • Niveau
 • Waterpas
 • Grondboor (indien nodig)
 • Beton (indien nodig)
 • Handschoenen en veiligheidsbril

Stap 3: Plaatsen van de Schanskorven

Nu kun je beginnen met het plaatsen van de steenkorven:

 • Monteer eerst het gaaspaneel en zorg ervoor dat het stevig en recht staat. Bevestig indien nodig meerdere panelen aan elkaar.
 • Vul de korf met stenen van je keuze. Zorg ervoor dat de stenen gelijkmatig verdeeld zijn en dat er geen grote openingen achterblijven.
 • Gebruik krammen of binddraad om het gaas aan de korf te bevestigen en de stenen op hun plaats te houden.
 • Controleer regelmatig het niveau en de waterpas om ervoor te zorgen dat de steenkorven recht en waterpas zijn.
 • Herhaal deze stappen voor alle Schanskorven die je wilt plaatsen.

Stap 4: Afwerking en Onderhoud

Zodra de steenkorven zijn geplaatst, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de afwerking en het onderhoud:

 • Werk de bovenkant van de steenkorven af met de gewenste afdekking, zoals stenen, houten planken of betonblokken.
 • Voer regelmatig onderhoud uit, zoals het verwijderen van onkruid en het controleren op schade aan het gaas of de stenen.
 • Overweeg om planten in de steenkorven te plaatsen om de esthetische aantrekkingskracht te vergroten en het milieu te verbeteren.

Materialen voor Steenkorven

Het kiezen van de juiste materialen voor je Schanskorven is essentieel voor een succesvol project. Hier zijn enkele overwegingen bij het selecteren van materialen:

 • Gaaspanelen: Gaaspanelen zijn er in verschillende maten en sterktes. Kies gaaspanelen die geschikt zijn voor de beoogde toepassing en de grootte van de stenen die je wilt gebruiken.
 • Stenen: De keuze van stenen is belangrijk voor zowel de stabiliteit als de esthetiek van de steenkorven. Kies stenen die goed passen bij het ontwerp en zorg ervoor dat ze voldoende groot zijn om de korf goed te vullen.
 • Afdekking: Overweeg welk materiaal je wilt gebruiken om de bovenkant van de Schanskorven af te dekken. Dit kan beton, houten planken, of meer stenen zijn.
 • Binddraad en krammen: Zorg ervoor dat je voldoende binddraad en krammen hebt om het gaas en de stenen stevig op hun plaats te houden.

 

Voordelen van Steenkorven

Het gebruik van steenkorven biedt tal van voordelen voor zowel particuliere als commerciële projecten. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Duurzaamheid: Steenkorven zijn gebouwd om lang mee te gaan. Ze zijn bestand tegen alle weersomstandigheden en vereisen minimaal onderhoud. Dit maakt ze een kosteneffectieve langetermijnoplossing.
 2. Esthetische veelzijdigheid: Steenkorven zijn beschikbaar in verschillende afmetingen en materialen, waardoor je ze kunt aanpassen aan je specifieke ontwerpstijl. Of je nu een moderne, industriële uitstraling wilt of juist een meer natuurlijke uitstraling, steenkorven kunnen aan je behoeften voldoen.
 3. Milieuvriendelijkheid: Het gebruik van lokale stenen als vulmateriaal en het feit dat steenkorven herbruikbaar zijn, dragen bij aan de milieuvriendelijkheid van dit bouwmateriaal. Ze zijn ook permeabel, wat betekent dat ze de natuurlijke afvoer van water in de bodem bevorderen.
 4. Flexibiliteit: Steenkorven kunnen gemakkelijk worden aangepast en uitgebreid als je later wijzigingen in je ontwerp wilt aanbrengen. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor projecten waarbij de vereisten kunnen veranderen.
 5. Stabiliteit: Schanskorven bieden uitstekende stabiliteit, vooral bij het bouwen van terraswanden of hellingen. Ze voorkomen erosie en kunnen aarde en stenen effectief vasthouden.

Populaire Toepassingen van Steenkorven

Steenkorven kunnen worden gebruikt voor verschillende toepassingen in landschapsontwerp en constructie. Hier zijn enkele van de meest populaire toepassingen:

 1. Afscheidingen: Steenkorven kunnen worden gebruikt als aantrekkelijke en duurzame afscheidingen tussen eigendommen. Ze bieden privacy en verbeteren de visuele aantrekkingskracht van het gebied.
 2. Bloemperken en plantenbakken: Het creëren van bloemperken en plantenbakken met Schanskorven voegt textuur en diepte toe aan je tuin. Je kunt verschillende soorten planten en bloemen combineren voor een prachtig effect.
 3. Terraswanden: Als je een terras wilt bouwen op een helling of oneffen terrein, bieden Schanskorven de nodige stabiliteit en creëren ze een aantrekkelijk terrasontwerp.
 4. Zitplaatsen: Schanskorven kunnen worden omgevormd tot zitplaatsen met behulp van houten planken of kussens. Dit maakt ze ideaal voor buitenruimtes waar mensen kunnen ontspannen en genieten van het uitzicht.
 5. Waterpartijen: Steenkorven kunnen worden gebruikt om prachtige waterpartijen, zoals fonteinen en watervallen, te creëren. De stenen zorgen voor een natuurlijke uitstraling en verbeteren de geluidsbeleving van het water.

Kosten van Steenkorven Plaatsen

De kosten van steenkorven plaatsen kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Enkele van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de kosten zijn:

 1. Afmetingen en hoeveelheid: De grootte van de Schanskorven en het aantal dat je nodig hebt, zijn de belangrijkste determinanten van de kosten. Grotere korven en een groter aantal vereisen meer materialen en arbeid.
 2. Materialen: Het type gaaspaneel, de stenen en de afdekmateriaal dat je kiest, beïnvloedt de kosten. Luxere materialen kunnen duurder zijn.
 3. Sitevoorbereiding: Als de site waar je de Schanskorven wilt plaatsen veel voorbereidend werk vereist, zoals grondverzet of het aanleggen van een fundering, kunnen deze extra kosten met zich meebrengen.
 4. Arbeidskosten: De kosten voor arbeid variëren per locatie en aannemer. Het inhuren van professionele installateurs kan de totale kosten verhogen.

Het is raadzaam om offertes van verschillende leveranciers en aannemers te verkrijgen en zorgvuldig de kosten te vergelijken voordat je met het project begint.

Het plaatsen van Schanskorven is een boeiend project dat talloze voordelen biedt voor zowel esthetische als functionele doeleinden in landschapsontwerp. Door de juiste materialen te selecteren, zorgvuldige sitevoorbereiding uit te voeren en professioneel advies in te winnen indien nodig, kun je met succes steenkorven plaatsen die jarenlang meegaan en je buitenruimte transformeren. Of je nu een erfafscheiding wilt bouwen, een terraswand wilt aanleggen of een unieke waterpartij wilt creëren, steenkorven zijn een veelzijdige keuze die je creatieve ontwerpideeën tot leven kunnen brengen. Met de juiste planning en uitvoering kun je genieten van de schoonheid en duurzaamheid van steenkorven in je tuin of landschapsproject.