Het is bijna lente, dus je tuin heeft weer aandacht nodig. Ook al is het nu nog wat regenachtig, zelfs in maart kun je al beginnen en je groene vingers bovenhalen. Enkele tips!

Voor je tuin lenteklaar is, is er nog wat werk aan de winkel. Na de winter levert dat stuk groen immers zelden een prettig en netjes gezicht op. Een aantal planten kun je in maart al snoeien. Denk aan de rozenstruik, lavendel en vlinderstruik. Sommige (bladverliezende) hagen, zoals de beukenhaag of liguster, kunnen ook een snoeibeurt gebruiken. Daarnaast begint het onkruid deze maand weer op te komen. Dat kun je ook alvast gaan wieden. Kriebelt het om meer te doen? Eigen Huis & Tuin geeft advies.

Het gazon en je grasmaaier

In maart kun je voor een eerste keer al eens het gras maaien. Zet de grasmaaier dan op de hoogste stand. Zorg er wel voor dat het gras droog is. Je kunt ineens van de gelegenheid gebruik maken om je grasmaaier te checken en een opknapbeurt te geven. Daarnaast kun je kale plekken in je gazon alvast zaaien. Zo heb je in de zomer weer een mooi gevuld gazon.

Vogelhuisjes

Vogels zijn in deze periode op zoek naar een plek om te broeden. Hang daarom alvast een nestkastje in je tuin als je van vogels houdt, of maak het kastje schoon wanneer je er al een had hangen. Hang hem niet in de volle zon en zorg ervoor dat er niks naar binnen kan regenen.

Slakken

Liever geen slakken in de tuin? Haal ze dan nu alvast weg. In april leggen de beestjes namelijk eitjes waar nog meer slakken uitkomen. Voorkom dus een slakkenplaag. Koffiedik of koperen ringen rond je planten schrikt slakken af.

Aanslag verwijderen

Op een zonnige dag kun je alvast beginnen met wat schoonmaakklusjes. Zo kun je de groene aanslag op je tuinmeubelen of tegels alvast verwijderen. Dat kun je doen met een hogedrukreiniger, of verwijderen met wat azijn en water. Besproei de aanslag hiermee, laat even inwerken en schrob het eraf. Pas wel op met natuursteen, want dat kan beschadigen door azijn.

Leave a comment