De vraag of geld lenen een goed idee is, is niet zomaar te beantwoorden. Dit hangt namelijk sterk af van je persoonlijke situatie. Ook is de reden waarvoor je geld wilt lenen van belang. Is de aanschaf of investering noodzakelijk? Kun je deze misschien uitstellen zodat je deze (deels) zelf kunt betalen? Betreft het een investering waarvan je de kosten of rente kunt aftrekken van je inkomstenbelasting, zoals een hypotheek of zakelijke investering? Dit soort vragen zijn van belang om te overwegen voordat je besluit om geld te lenen.

Waar kan ik een goedkope lening vinden?

Als je geld wilt lenen is het belangrijk om goed onderzoek te doen. Geld lenen op Overstappen.nl geeft je de mogelijkheid om de voor jou meest gunstige lening te vinden. Als je een goedkope lening kunt afsluiten dan betaal je immers lagere lasten en is de lening een minder grote belasting voor je maandelijkse uitgaven. Het is belangrijk om voordat je geld leent een goede afweging te maken of je de aflossingen kunt betalen. Een geldverstrekker zal altijd toetsen of het verantwoord is om jou geld te lenen, maar heeft natuurlijk geen zicht op je persoonlijke leven. Als jij bepaalde uitgaven hebt die je niet kunt schrappen, dan moet je je realiseren dat een lening misschien financieel niet verantwoord is, ondanks dat een geldverstrekker bereid is om je het gevraagde bedrag te lenen.

Sluit nooit zomaar een lening af zonder te vergelijken

Wil je geld lenen, sluit dan nooit zomaar een lening af. Het is altijd verstandig om leningen naast elkaar te leggen om te zien waar je het voordeligst uit bent. Een lening vergelijken kan je inzicht geven in de kosten en het rentepercentage. Dit laatste is overigens niet doorslaggevend. De bijkomende kosten kunnen flink verschillen, waardoor je soms goedkoper uit bent met een lening die een iets hogere rentevergoeding vraagt.

Leen alleen geld als je de aflossing kunt betalen

Geld lenen kost geld, luidt de slogan van de overheid. Bedenk je dus goed waar je aan begint. Als je eenmaal geld hebt geleend zal je de lening moeten aflossen en zit je daar mogelijk jaren aan vast. Doe dit dus alleen als je vindt dat de lening noodzakelijk is en dat je de maandelijkse verplichting al die tijd kunt opbrengen. Houd daarbij ook rekening met mogelijke veranderingen in je leven, een nieuwe baan, gezinsuitbreiding of andere persoonlijke omstandigheden die kunnen veranderen en die invloed hebben op je financiƫn.

Let op: Het lenen van geld kost u geld. Lees eerst de financiƫle bijsluiter. Geld lenen doet u op eigen risico. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.